POCZĄTKI PĄCZKA

Istnieją dwie teorie na temat pochodzenia pączka. Pierwszy mówi, że ten produkt pochodzi z kuchni arabskiej, a drugi, że jego historia rozpoczęła się w starożytnym Rzymie, gdzie w ostatnich dniach karnawału wszyscy jedli tłuste potrawy, zwłaszcza pączki. Pierwsze pączki pojawiły się w Polsce na początku XVI wieku i nie były w żaden sposób podobne do dzisiejszych znanych wszystkim wyrobów. Były głównie tłuste i mało atrakcyjne wizualnie. Produkty te były wykonane z chleba, nadziewane boczkiem i smażone na smalcu https://ragnsells.pl/keto-ciasta-i-inne-wyroby-cukiernicze. Podawano je z tłustym mięsem i przepijano wódką. Słodkie produkty – naleśniki i pączki – pojawiły się w naszym kraju dopiero pod koniec XVI wieku, ale w w XVII wieku stały się ozdobą korony i Wielkiego Księstwa.

STOSOWANE NADZIENIA

Pączki, choć same w sobie są słodkie, dobrze sprawdzają się z nadzieniem. Zasadniczo może to być wszystko – od zwykłych dżemów owocowych po wszelkiego rodzaju specjały, takie jak dżemy owocowe, sery, bita śmietana, kokos, budyń, toffi, a nawet kiwi. Szybko rozwijający się rynek od czasu do czasu oferuje coś nowego: przeciery i soki owocowe, które są otrzymywane przez odpowiednie zagęszczanie (gotowanie, pieczenie), twarożek, popularne kremy kremowe i dodatek alkoholu, kakao lub kokosa z możliwym dodatkiem kwasów spożywczych, syropu skrobiowego, środków żelujących, Konserwanty, środki przeciwpieniące, aromatyczne, wzbogacone o kwas L-askorbinowy i inne dodatki. Szczególnie ważne jest, aby miały odpowiednią spójność. Obecnie wiele firm oferujących składniki do ciast oferuje różnorodne rodzaje nadzień do pączków. Zaletą jest możliwość pieczenia wewnątrz i na zewnątrz produktu – nadzienie o zwartej konsystencji lub wstrzyknięcie gotowego produktu z nadzieniem smażonym – nadzienie o miękkiej konsystencji. Każdy nowy sezon przynosi modę na nowe, atrakcyjne wypełnienia.

PĄCZKI W INNYCH KRAJACH EUROPY

Okazuje się, że pączki to nie tylko polskie specjały. Tłuste, smażone specjalności są znane na całym świecie, ale różnią się znacznie wyglądem i przygotowaniem.

Sufganiyot

Sufganiyot to uroczysty deser w Izraelu. Produkty te podawane są corocznie podczas festiwalu w Hanukach. Sufganiyot jest smażony w tłuszczu i dopiero wtedy nadzienie wkłada się za pomocą strzykawki do ciasta https://ragnsells.pl/inwestycja-w-kampera-w-2020-roku-ryzyko-czy-strzal-w-10/. W oryginalnej wersji dwa kawałki ciasta umieszczono w dżemie i usmażono razem, nadając charakterystyczny wygląd, z jajkiem wystającym z pączka. W Polsce nadal istniał Pankczy, wprowadzony przez polskich Żydów w XVIII wieku.

Berlinki

Berlinki to jeden z najpopularniejszych rodzajów pączków w Europie. Wypieki, tzw. Berlinks, są oznaczone białym paskiem pośrodku ciasta, które powstaje podczas pieczenia. Są trzymane w gorącym tłuszczu tylko przez chwilę, aby nie stały się zbyt nasycone. Berliner Pfennkuchen (znany również jako Berliner Krapfen lub Berliner Ballen) jest zwykle wypełniony zwykłym dżemem owocowym, chociaż różnorodność nadzień znacznie się zwiększyła i dzisiaj znajdziemy pączki z czekoladą, karmelem, budyniem, szampanem, a to tylko kilka opcji, które pojawiają się na tym rynku co rocznie. Produkty te należy posypać cukrem pudrem lub polewą lukrową.

Donaty

Amerykaśkie donaty to słynne pączki smażone głęboko w tłuszczu, pokryte kolorowymi polewami i posypane dekoracjami do ciast. W Ameryce często spotyka się Oliebol, przywieziony przez Holendrów – najczęściej spożywany w sylwestra – produkt smażony w głębokim tłuszczu bez nadzienia, gdzie surowe ciasto powstaje między innymi z rodzynek, porzeczek, kandyzowanych owoców lub pokrojonych jabłek, a ciasto przypomina nasze racuchy.

Lokmy

Tureckim odpowiednikiem pączków jest Lokmy – małe, tłuste kulki nasączone gęstym syropem lub miodem, z cynamonem w cieście i warstwą sezamu na wierzchu. Według tradycji tureckiej są one rozdawane biednym podczas ceremonii pogrzebowych. Odpowiednikiem Lokmi są greckie Loukoumas, które nieco różnią się od wersji tureckiej.